Polulla prosessiimme: EPSE Lab PoC

EPSE Laboratorio tarjoaa EPSE Laboratorio Proof of Concept – lyhyesti EPSE Lab PoC – laboratoriotutkimuspalvelua, jossa etsitään asiakkaan liukoisia raskasmetalleja sisältäville jätevesille ratkaisua EPSE™ Menetelmällä. Asiakkaan toimittamien alkutietojen ja ongelman kuvauksen perusteella arvioidaan edellisessä artikkelissa kuvatussa Desktop Assessment -prosessissa jakeen sopivuus EPSE Lab PoC -vaiheeseen.  

Ensin otetaan näyte  

Alkutietojen pohjalta EPSE Laboratorion asiantuntijat räätälöivät yksilöllisen EPSE-käsittelyreseptin, jonka toimivuutta ja yksityiskohtia optimoidaan asiakkaan tavoitteiden mukaisesti. Edustava näyte on hyvin olennainen osa EPSE Lab PoC -vaiheen onnistumista. Veden koostumuksen vaihtelut on myös syytä ottaa huomioon näytteitä otettaessa, ja samasta syystä historiadata veden ominaisuuksista on arvokasta. Näytteiden laatu korreloi tuloksen laadun ja sovellettavuuden kanssa.  

Ratkaisu asiakkaan haasteeseen  

Laboratoriotesteissä pyritään löytämään paras ja kustannustehokkain ratkaisu asiakkaan haasteeseen. Usein mitataan erityisesti ylitteen metallipitoisuutta, mutta muitakin mittareita käytetään, kuten esimerkiksi kemikaalinkulutusta, prosessin yksinkertaisuutta ja käsittelyaikaa. Ylitteeksi nimitetään EPSE-saostuskokeessa syntyvää metallivapaata vettä, josta metallit on saostettu sakaksi. Kun EPSEn laboratorio kertoo saamistaan tuloksista, viitataan aina tuohon yliteveden puhtauteen, ja sitä verrataan käsittelemättömän jakeen arvoihin. Tästä on mahdollista laskea puhdistustulos esimerkiksi prosentteina. Korostamme etsivämme ratkaisua nimenomaan asiakkaan ongelmaan. Ongelman määrittely heti alussa onkin erityisen tärkeää, jotta saavutetaan paras ratkaisu mahdollisimman kustannustehokkaasti.  

Tutkitaanko sakkaa?  

EPSE-käsittelyssä syntyvän sakan määrä riippuu jakeen ominaisuuksista ja käsittelyreseptistä. Asiakkaan kiinnostus sakkaa kohtaan vaihtelee: toiset ovat hyvin kiinnostuneita sakan ominaisuuksista, sen jatkokäyttömahdollisuuksista tai mahdollisista arvioista sen hävittämiskuluista. Sakkatutkimukset kuuluvat EPSE Lab PoC -palveluun sovittaessa tapauskohtaisesti, ja tämä on otettava huomioon alkuperäisen näytteen koostumuksessa ja lähetettävässä näytemäärässä. Sakkatutkimus voidaan suorittaa myös myöhemmin pilotointivaiheessa.  

EPSE Lab PoC -raportti 

EPSE Lab PoC on siis laboratoriopalvelu, jossa määritellään EPSE™ Menetelmän soveltuvuus asiakkaan jätevedelle. EPSE Lab PoC -analyysiraportissa kuvataan asiakkaan haaste ja tavoitteet sekä esitetään metallipitoisuudet ennen ja jälkeen EPSE-käsittelyn. Raportti sisältää myös alustavan kemikaalikulutuksen jätevesikuutiota kohti sekä tapauskohtaiset jatkotoimenpidesuositukset. 

Laboratoriosta pilottiin tai suoraan suunnitteluun 

EPSE Lab PoC -tulosten perusteella jatkovaihtoehtoja voivat olla EPSE S.C.O.P.E -pilotointi, jossa menetelmää testataan jatkuvatoimisena mutta yhä laboratoriomittakaavassa joko asiakkaan kohteessa tai EPSEn laboratoriossa. Toinen vaihtoehto on Mobile EPSE™ -laitteistolla tehtävä, 1–2 m3/h mittakaavan pilotointi, joka tarjoaa omia hyötyjään, kuten esimerkiksi usein mahdollisuuden tutkia syntyvän sakan ominaisuuksia. Kolmas vaihtoehto on siirtyä suoraan Basic Engineering -suunnitteluun, jossa EPSE tutustuu asiakkaan olemassa oleviin laitteistoihin ja tekee ehdotuksen, miten EPSE™ Menetelmä voitaisiin integroida asiakkaan prosessiin.  

Yhteenvetona:  

EPSE Lab PoC on EPSE Laboratorion tarjoama laboratoriopalvelu, jolla määritellään EPSE™ Menetelmän soveltuvuus tiettyyn kohteeseen sekä potentiaalinen puhdistustulos. Kattava ongelman ja tavoitteiden kartoitus auttaa EPSE Laboratorion asiantuntijoita löytämään liukoisia raskasmetalleja sisältävän jäteveden käsittelylle optimaalisin ja kustannustehokkain ratkaisu. Ota yhteyttä EPSE Laboratorion asiantuntijoihin: Laboratory Team.

Lataa englanninkielinen EPSE Laboratory -esite täältä: EPSE Laboratory


Tekstin on kirjoittanut Anni Honkonen.