Näkemyksiä EPSEn yhteistyökumppaneilta – Kiertävä suurlähettiläs Keski-Aasiassa

Tällä viikolla innolla esittelemme Team Finland yhteistyökumppanimme, suomalaisen diplomaatin Ilkka Räisäsen, jonka vaikuttava ura on kestänyt vuosikymmeniä. Ilkalla on kattava tausta diplomatian ja kansainvälisten suhteiden alalla, joten hän tuo runsaasti kokemusta yhteistyöhömme.   

Vaikuttava diplomaattinen taival

Ilkan diplomaattinen taival on ollut merkittävä, sillä hän on toiminut eri tehtävissä Suomen ulkoministeriössä ja edustanut Suomea eri puolilla maailmaa Nairobista Buenos Airesiin ja Washingtonista Pietariin. Ilkka on toiminut myös varajohtajana EBRD:n (Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin) hallituksessa Lontoossa. Hänen viimeisimmät diplomaattiset pyrkimyksensä ovat johtaneet hänet Keski-Aasian kiehtovalle alueelle Tadžikistaniin, Turkmenistaniin ja Uzbekistaniin.  

Mahdollisuuksia suomalaisyrityksille Keski-Aasiassa

Haastattelussamme Ilkan kanssa syvennyimme suomalaisten yritysten haasteisiin ja mahdollisuuksiin Keski-Aasian nopeasti kasvavalla ympäristöteknologiasektorilla. Hän korosti etäisyyksiin, resurssien jakamiseen ja sopivien kumppaneiden löytämiseen liittyviä esteitä, mutta korosti myös lupaavia näkymiä esimerkiksi vesihuollon, kaivostoiminnan ja koulutuksen kaltaisilla aloilla.   

Kysyttäessä neuvoja suomalaisille yrityksille, jotka pyrkivät näille alueille, Ilkka korosti huolellisen valmistautumisen, luottamuksen rakentamisen paikallisten kumppaneiden kanssa ja kärsivällisyyden merkitystä. Hän korosti myös olemassa olevien eurooppalaisten verkostojen ja kumppanuuksien hyödyntämisen arvoa, joiden avulla näiden markkinoiden monimutkaisuuden selättäminen käy huomattavasti tehokkaammin.  

Katse tulevaan

Ilkka Räisäsen asiantuntemuksen ansiosta olemme varmoja, että kumppanuutemme ei ainoastaan edistä innovatiivisia ratkaisuja vaan myös edistää kestävää kehitystä ja molemminpuolista kasvua Keski-Aasian alueella. On kunnia tehdä yhteistyötä näin arvostetun diplomaatin kanssa, ja odotamme innolla, miten vaikuttavia edistysaskeleita tulemme yhdessä tekemään kansainvälisen yhteistyön ja edistyksen alalla. 

KUVA: Ilkka Räisänen. LÄHDE: Ulkoministeriö / ATTE KAJOVA