Salla, EPSEn uusi vahvistus

Laborantit laboratoriossa

Salla Heinonen aloitti EPSEn kemistinä maaliskuun alussa. Alun perin Sallasta piti tulla ravitsemustieteilijä, mutta kiinnostus luonnontieteisiin vei voiton ja hän päätyi Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan kemiaa. Salla muutti Ylöjärvelle asumaan aloittaessaan EPSEllä, ja on viihtynyt sekä työssä että kaupungissa erinomaisesti. Ylöjärvi on hänelle ennestään tuttu paikkakunta, sillä ennen opintojen aloitusta Jyväskylässä Salla asui noin vuoden verran Ylöjärvellä. ”On mukavaa olla taas ylöjärveläinen”, Salla kehuu.

EPSEn laboratoriossa laboranteilla on keskenään koronakupla, sillä laboratoriotöitä ei voi tehdä etänä. Uuteen työhön integroituminen onkin ollut helpompaa, kun työtä voi tehdä yhdessä tiimin kanssa Teamsin sijasta. EPSEn laboratorio käsittelee jatkuvalla syötöllä erilaisia teollisuuden ja kaivosten jätevesinäytteitä, ja haasteita ratkotaan samaa tahtia, kuin niitä ilmaantuu. ”Haastavinta tähän asti onkin ollut tilanteiden nopea muuttuminen. Tilanteet elävät koko ajan ja niihin on sopeuduttava nopeasti. Tämä kuitenkin varmistaa sen, ettei mikään päivä ole täysin samanlainen”, Salla summaa.

Työ EPSEllä on vieläkin monipuolisempaa kuin mitä Salla osasi odottaa. Tämä on hänen mukaansa tietenkin vain positiivinen asia. ”Innostavinta työssä on kemiallinen ongelmanratkaisu, jossa pääsee konkreettisesti hyödyntämään kemian alan koulutusta. Työssä motivoi myös se, että tietää työskentelevänsä puhtaamman ympäristön puolesta”, Salla lisää. Iso osa Sallan työstä liittyy viestintään ja asioiden järjestelyyn ja suunnitteluun itse laboratoriotyön lisäksi. Hänen mukaansa sopivasti huumoripitoinen ja järjestelmällinen työskentely on tuottoisampaa kuin haudanvakava tekeminen. ”Vaikka olen persoonana jämpti ja haluan asioiden tapahtuvan sovitusti ja ajallaan, niuhottaminen ei ole minun juttuni”, Salla tuumaa.

Kuvan Sallasta yhdessä EPSE laboranttien Asra Mousavin, Svetlina Karkiaisen ja Veera Linnan kanssa otti EPSEn toimitusjohtaja Jouni Jääskeläinen.

Tekstin on kirjoittanut Anni Honkonen.