Polulla prosessiimme: SCOPE

EPSEn laboratorioon toimitettiin tänään vesinäyte kaivosteollisuuden asiakkaalta. Tämä on toinen saamamme näyte; aiemmin tänä vuonna laboratorioasiantuntijamme tekivät laboratoriomittakaavan Proof of Concept (PoC) -testauksen tälle jätevedelle. Seuraavaksi aloitamme SCOPE Pilot PoC -tutkimuksen optimoidaksemme ratkaisumme edelleen. 

Miksi SCOPE? 

Aikaisemmin EPSE™ Menetelmän pilotointi oli mahdollista vain teollisen mittakaavan Mobile EPSE™ -pilottiyksiköillä tai käyttämällä yksinkertaisia välineitä, kuten IBC-säiliöitä, asiakkaan tiloissa. Näissä suuremmissa pilottihankkeissa optimoidaan käsittelyprosessin parametrit kustannustehokkaimman ratkaisun löytämiseksi. Niiden perusteella pystymme toimittamaan asiakkaillemme kattavat tiedot, mikä nopeuttaa EPSE™ Menetelmän käyttöönottoa todellisissa sovelluksissa. Havaitsimme kuitenkin, että teollisen mittakaavan pilotit eivät ole käytännöllisiä kaikissa tapauksissa.  

Tämän ratkaisemiseksi tekninen asiantuntijamme Kimmo Hellsten kehitti SCOPEn (Scalable, Continuous Piloting Equipment), joka simuloi jatkuvaa pilotointiprosessia joustavammalla ja helpommin toteutettavalla järjestelmällä. SCOPE-pilotointi voidaan tehdä asiakkaan tiloissa tai omassa laboratoriossamme Suomessa, kunhan asiakas lähettää vesinäytteen meille.

Vaikka SCOPE ei täysin korvaa teollista pilotointia – koska mittakaava on vielä pieni, eikä siinä voida täysin arvioida sakan käyttäytymistä todellisessa elämässä eikä siinä ole erotusjärjestelmää – se virtaviivaistaa ratkaisun etsimistä merkittävästi, mikä säästää aikaa ja resursseja. SCOPE. on jo osoittautunut arvokkaaksi haastavissa tilanteissa, kuten pilotoinnissa syrjäisillä tai korkeilla paikoilla ja useiden jätevesinäytteiden testaamisessa tiukalla aikataululla.

Pilotointi SCOPEn avulla 

Palataanpa laboratoriossamme olevaan kaivosteollisuuden näytteeseen: laboratorioasiantuntijamme ovat suorittaneet alustavat analyysit liukoisten metallien pitoisuuksista ja muista epäorgaanisista parametreista. Näyte vastaa aiemmin tänä vuonna testattua näytettä, joten voimme jatkaa SCOPE-prosessia suunnitellusti. Näin ei kuitenkaan aina ole; näytteenottoprotokollien vaihtelut tai muutokset tuotantoprosessissa voivat aiheuttaa merkittäviä eroja jäteveden koostumukseen. Jos näyte poikkeaa merkittävästi alkuperäisestä, pilottisuunnitelmaa on mukautettava, ja joskus tarvitaan lisätestausta. 

SCOPE-pilotoinnin aikana käsitellään useita 4-5 näytteen sarjoja (kukin 500 ml), ja jokaiselle sarjalle tehdään erityiset kemikaali- ja pH-optimoinnit. Prosessi simuloi EPSE™ Menetelmän todellista toimintaa: ensinnäkin EPSE™ kemikaalin annostelu happamissa olosuhteissa, toiseksi pH:n nostaminen metallien saostamiseksi ja kolmanneksi metallien erottaminen käsitellystä vedestä. Vesinäytteet kerätään ja analysoidaan välittömästi jokaisen ajon jälkeen tehokkuuden seuraamiseksi ja prosessin optimoimiseksi edelleen. 

SCOPE setup ja käsitellyt näytteet.

Mitä seuraavaksi? 

Koko SCOPE-pilottiprosessi kestää alle viikon. Toimitamme asiakkaalle 10 päivän kuluessa loppuraportin, jossa esitellään optimoitu kemikaalien kulutus (OPEX) ja analyysitulokset ennen ja jälkeen käsittelyn kullakin optimointitasolla. SCOPE-pilotoinnin jälkeen EPSE tekee yhteistyötä asiakkaan edustajien kanssa seuraavia vaiheita varten: joskus tarvitaan vielä lisätestausta suuremmassa mittakaavassa, jotta voidaan hankkia kaikki tarvittavat tiedot mittakaavan laajentamisen suunnittelua (Basic Engineering) ja tuotantoa varten. Lisätestausta voidaan tarvita, jos jätevesinäytteet ovat heterogeenisiä ja/tai monimutkaisia. Käsittelemme asiakaspolun vaiheita jälleen sarjamme seuraavassa osassa. Pysy kuulolla!


Artikkelin kirjoitti Anna Kivimäki.