Uusi Mobile EPSE™ tuo parannuksia pilotointiin

Vuoden 2020 syksyllä valmistui EPSEn uusin liikuteltava pilotointiyksikkö, Mobile EPSE. Pilotointikontti – tai uuden yksikön tapauksessa kontit – ovat lähdössä maailmalle heti ensi vuoden alussa, mikäli koronatilanne sen sallii. Uusi laitteisto valmistui hyvään aikaan. Vanha Mobile EPSE Proto on kiertänyt Suomea siihen tahtiin, että sen oli aika pysähtyä varikolle huoltoa ja päivitystä varten. Kun huollot sekä automatiikan ja laitteistojen päivitykset on tehty, lähtee ”vanha rouva” taas liikkeelle.

Modulaarinen pilotointilaitteisto

Uusi Mobile EPSE on prototyypistä poiketen rakennettu kolmeen 20 jalan merikonttiin. Pilotoinnin toiminnot on haluttu eriyttää eri yksiköihin, mikä tuo joustoa ja parantaa myös työskentelymukavuutta. Modulaarinen rakenne mahdollistaa pilotoinnin toteutuksen räätälöinnin paremmin asiakkaan tarpeiden mukaan. Modulaarisuus onkin EPSEn Site Manager Kimmo Hellstenin mielestä paras uudistus vanhaan laitteistoon verrattuna. ”Mikäli asiakkaalla on itsellään esimerkiksi hyvä selkeytys- ja sakankäsittelylaitteisto, ei kolmatta konttia tarvitse kuljettaa pilotointipaikalle lainkaan”, Hellsten summaa.

Käyttömukavuutta ja -turvallisuutta

Ensimmäiseen konttiin on rakennettu uudenlainen reagenssien panostusasema. ”Kun reagenssien käsittely on erillisessä kontissa, paranee myös pilotoinnin käyttömukavuus ja -turvallisuus”, kommentoi toinen EPSEn Site Managereista, Jukka-Pekka Varis. Sekä Varis että Hellsten ovat olleet päätekijät molempien Mobile EPSE -konttien suunnittelussa EPSEn osalta. Asiakaspilotit ovat heidän vastuullaan, ja kentältä saatu kokemus on auttanut uudistusten suunnittelussa. Uniikit automaatioratkaisut mahdollistavat tarkan monitoroinnin ja ohjauksen prosessin joka vaiheessa, mutta toisinaan tuottavat hieman päänvaivaakin. Yhteistyökumppaneiden kanssa ratkaisuja kuitenkin etsitään ja löydetään.

Seuraavaksi asiakaskohteeseen

EPSE Menetelmän käyttöönoton kannalta asiakaspilotoinnit ovat usein ratkaisevia, sillä niiden avulla paitsi vakuutetaan asiakas menetelmän toimivuudesta, myös varmistetaan kustannuslaskelmat ja työstetään arvio siitä, millaisin muutoksin asiakkaan omat laitteet soveltuvat EPSE™ Menetelmän käyttöönottoon. Uusi Mobile EPSE -vedenkäsittelylaitteisto on jo testattu EPSEn tiloissa Ylöjärvellä, jossa se odottaa lähtölupaa päästäkseen matkaamaan seuraavaan kohteeseensa.

Mobile EPSE lyhyesti

Siirrettävä, pitkälle automatisoitu vedenkäsittelylaitteisto, jonka eri toiminnot on jaettu kolmeen eri konttiin. Reagenssien panostus, itse käsittely sekä sakan ja ylitteen erotus löytyvät nyt omista yksiköistään. Kaikki laitteiston ajodata kerätään talteen ja on tarkasteltavissa jälkikäteen. Laitteisto on logiikkaohjattu ja myös etäajo on mahdollista. Laitteiston kapasiteetti on noin 1 m3/h.


Tekstin on kirjoittanut Anni Honkonen.