Tutustumme tällä viikolla Dominikaanisen tasavallan ympäristöhaasteisiin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin kumppanimme ja edustajamme Kirkas SRL:n kautta. Kirkas SRL on yritys, joka on keskittynyt konsultoimaan Dominikaanisen tasavallan tarpeita suomalaisille yrityksille, ja tänään sen toimitusjohtaja Thomas Bergdahl kertoo meille, mitkä ovat maan suurimmat haasteet.
Kuva: Thomas Bergdahl. Duquesa on 60 metriä korkea jätekasa, joka sijaitse Dominikaanisen tasavallan pääkaupungissa Santo Domingossa ja kattaa 120 hehtaarin alueen.
Dominikaanisen tasavallan ympäristöhaasteet
Bergdahlin mukaan Dominikaanisessa tasavallassa on monia ympäristöhaasteita: ”Näkyvimmät ongelmat liittyvät juomaveteen, kunnalliseen jäteveden käsittelyyn ja Duquesan kaatopaikkaan”. Duquesan jättikaatopaikka, joka sijaitsee Dominikaanisen tasavallan pääkaupungissa Santo Domingossa, on maailman viidenneksi suurin kaatopaikka.1 ”Jätteen määrää siellä ei voi edes kuvitella, sinne puretaan päivittäin noin 4000 tonnia jätettä. Mitään tästä jätteestä ei ole esilajiteltu, ja se vaihtelee kynsilakoista ja nojatuoleista ruoan tähteisiin”, Bergdahl kertoo. Hänen mukaansa, vaikka käytössä ei vielä ole julkista kunnallista jätteiden kierrätysjärjestelmää, kaatopaikalla työskentelee paikallisia ihmisiä, jotka keräävät muovia, metallia ja kartonkia ja myyvät niitä kierrätysyrityksille.
Nyt on aika toimia!
Dominikaanisen tasavallan hallitus haluaa muuttaa Duquesan kaatopaikan puistoksi, joka ei aiheuta ympäristöhaittoja.1 Sulkemishanke alkoi maaliskuussa 2023, ja sen suunniteltu aikataulu oli alun perin viisi vuotta. Hanke on kuitenkin tällä hetkellä keskeytetty. Bergdahlin kollegan Baudy Antiguan mukaan ympäristöhankkeiden viivästyminen on Dominikaanisessa tasavallassa yleinen ongelma, joka johtuu vahvan poliittisen johdon puutteesta.
Bergdahl näkee, että kaatopaikan sulkemishanke tarjoaisi suuria mahdollisuuksia EPSEn kaltaisille yrityksille: ”Duquesasta vuotavalle jätevedelle on tehtävä jotain, ja tämä on tilaisuus markkinoida ja myydä EPSE™ Menetelmää.” Hänen mukaansa Dominikaanisessa tasavallassa on myös monia muita paikkoja, jotka voisivat hyötyä EPSEn ratkaisusta suuresti, kuten muun muassa Pueblo Viejon ja Cerro de Maimonin metallikaivokset, Zona Franca puistot, maalitehtaat, sinikityslaitokset, kaatopaikat ja hiilivoimalat.
Uusien innovatiivisten ratkaisujen merkitys
Dominikaanisen Tasavallan ihmisten jokapäiväiseen elämään vaikuttavista ympäristöhaasteita huolimatta Bergdahl suhtautuu tulevaisuuteen optimistisesti. ”Kumppanuus EPSEn kanssa on erittäin lupaava, ja olemme toiveikkaita EPSE™ Menetelmän mahdollisuuksista auttaa teollisuuden jäteveden käsittelyssä. Täällä Dominikaanisessa tasavallassa teollisuus kattaa noin 15 prosenttia kaikista luonnon vesivaroista.” Hän korostaa, että kun otetaan huomioon ilmastonmuutoksen tuomat haasteet, teollisuuden vedenkäsittelyn ja kierrätyksen merkitystä ei voi korostaa tarpeeksi, ja siksi maailma tarvitsee uusia innovatiivisia ratkaisuja.
- Agudo, A. 2023. The largest open-air landfill in Latin America is closing down. El País 22.8.2023. Luettu 9.4.2024. Luettavissa netissä: https://english.elpais.com/international/2023-08-22/the-largest-open-air-landfill-in-latin-america-is-closing-down.html#