Tällä viikolla haluamme esitellä arvostetun kumppanimme Kazakstanista, AK Altynalmas JSC:n. Kuten aiemminkin, olemme olleet yhteydessä kumppaniimme, Bakhrom Dzhaloloviin, ja hän on kertonut meille lisää Kazakstanin jätevesiongelmista.
AK Altynalmas JSC on ryhmä useita yrityksiä, jotka yhdessä tarjoavat kattavan kaivosratkaisun sisältäen geologiset tutkimukset, kaivostoiminnan sekä materiaalien jatkojalostuksen raaka-aineeksi. Yritys rakentaa myös teollista infrastruktuuria. Altynalmas on yksi kolmesta suurimmasta kullantuottajasta Kazakhstanissa ja omistaa 9 kaivosaluetta eri puolella maata, joissa kultaa sisältävää malmia louhitaan.
Yhteyshenkilömme Bakhrom Dzhalolov työskentelee teknisten asioiden osastolla, joka vastaa pääasiassa yritysten mineraalivarantojen arvioinnista ja tarkasta kirjanpidosta. Lisäksi se valvoo koko tuotantosykliä alkaen alustavista tutkimusvaiheista malmin jalostukseen raaka-aineeksi. Myös olemassa olevien kaivos- ja käsittelyinfrastruktuurikompleksien toiminnan takaaminen ja uusien tilojen rakennus kuuluvat osaston vastuualueisiin. Lisäksi osasto suorittaa perusteellista tutkimusta ja arviointia uusista projekteista, pyrkien optimoimaan yrityksen toiminnan tehokkuuden mineraalivarojen louhinnassa ja käsittelyssä.
Pohjoismaissa pidämme helposti puhtaan veden resursseja itsestäänselvyytenä. Alueilla, joissa vesivarat ovat niukat, yhteisöt kohtaavat usein erilaisia haasteita. Myös AK Altynalmas JSC:n toiminta kohtaa merkittäviä haasteita alueen osittain kuivan ja voimakkaasti mannermaisen ilmaston vuoksi. Tämä johtaa juomaveden ja teknisen veden tarjonnan puutteeseen. Vesivarojen suojelun puute, niiden saastuminen ja ehtyminen ovat suuri ongelma. Kun vettä ei ole riittävästi saatavilla, on harkittava kalliimpia ratkaisuja veden käsittelyyn tai hankittava ne muualta. Dzhalodovin mukaan on myös tapauksia, joissa projekti on pitänyt jättää kesken puhtaan veden puutteen vuoksi.
Dzhalolov antoi meille esimerkin siitä, miltä työ kaivoksissa näyttää ja miten puhtaan veden niukkuus voi näkyä yrityksen toiminnoissa. ” Esimerkiksi keskisessä Kazakstanissa sijaitsevalla kaivoksella meidän on poistettava suola järvivedestä, jonka mineraalipitoisuus on yli 3 grammaa litrassa, 0,5 grammaan litrassa, jotta vesi voidaan hyödyntää kotitalouskäyttöön. Joissakin prosesseissamme saatavilla olevan veden laatu vaikuttaa käsittelyn tehokkuuteen tai jopa lopputuotteen laatuun. Olemme myös kohdanneet ongelmia lähialueilla olevien vesivarojen lupa-asioiden kanssa. Kun vesivarat ovat niukat, makean veden hankinta- ja käyttölupia on vaikea saada esimerkiksi paikallisten yhteisöjen ilmaistessa huolensa vesistöjen mataloitumisesta ja saastumisesta kaivostoiminnan seurauksena.”, Dzhalolov selittää.
Voimme siis todeta, että AK Altynalmas JSC:n ja EPSEn välinen kumppanuus korostaa kestävän vesihuollon käytäntöjen kriittistä tärkeyttä kaivosteollisuudessa, erityisesti alueilla, joilla veden niukkuus on ongelma kuten Kazakstanissa. Olemme erittäin kiitollisia, että AK Altynalmas JSC on kumppanimme, ja yhdessä sitoudumme käsittelemään näitä kiireellisiä haasteita, varmistaen vastuullisen resurssien käytön ja ympäristön suojelemisen tuleville sukupolville.