Maailman vesipäivän teemana on tänä vuonna vesi- ja sanitaatiokriisi. EPSE käsittelee teollisuuden jätevesiä ja mahdollistaa veden kierron teollisuuslaitoksissa. Tämä säästää neitseellisiä raaka-aineita, ja veden säästäminen on erityisen tärkeää alueilla, joilla vedestä on jo nyt pulaa. Lisäksi käsitelty vesi on puhtaampaa, mikä automaattisesti pienentää merkittävästi siitä aiheutuvaa päästökuormaa.
Vesikriisillä viitataan YKn vesipäivän materiaalien mukaan siihen, että puhtaasta vedestä syntyy pulaa, ja sitä ei riitä kaikille. Tällä hetkellä olemme pahasti jäljessä Kestävän Kehityksen Tavoitteen 6 (SDG, vesi ja sanitaatio kaikille vuoteen 2030 mennessä) saavuttamisesta. Miljardeilla ihmisillä ja lukemattomilla kouluilla, yrityksillä, terveyskeskuksilla, maatiloilla ja tehtailla ei ole tarvittavaa puhdasta vettä tai käymälöitä.
Millä keinoin voimme siis vaikuttaa? Me EPSEllä pyrimme tuomaan menetelmäämme tietoisuuteen, parannamme ja kehitämme sitä jatkuvasti ja tähtäämme siihen, että menetelmämme korvaa muut menetelmät jossakin vaiheessa niissä kohteissa, joihin se soveltuu.
Myös yksilöinä voimme kaikki vaikuttaa: pelkästään vedestä, sen riittävyydestä ja epätasaisesta jakaantumisesta puhuminen auttaa. Sanoista on kuitenkin siirryttävä tekoihin, ja vettä on säästettävä, elinympäristöjen saastumista pyrittävä estämään ja tuomaan arkeemme muitakin keinoja, joilla ilmastonmuutosta ja vesikriisiä taltutetaan.
Lisäksi näin vaalien alla me suomalaiset voimme poliittisilla päätöksillämme myös tukea järkevästi priorisoituja ilmastotavoitteita, teollisuuden kilpailukykyä ja siten teollisuuden valmiuksia investoida uusiin ja puhtaampiin ja parempiin menetelmiin.
Maailman vesipäivän teemasivu kannustaa olemaan se muutos, jonka haluaa nähdä maailmassa. Täältä voit katsoa, mitä ihmiset ympäri maapalloa tekevät korjatakseen suuntaamme ja mahdollistaakseen puhtaan veden kaikille.
Tekstin on kirjoittanut Anni Honkonen.